Utrustning

 

SIMMÖSSA

Vissa använder dubbla mössor eller neopren om det är kallt. Den mössa du får på tävlingen skall alltid sitta ytterst. Komplettera med öronproppar om det är kallt i vattnet eller om du i simningen har lätt att bli lite sjösjuk. Öronpropparna hindrar det kalla vattnet att slå mot trumhinnan, vilket kan dämpa denna känsla.

SIMGLASÖGON

Välj gärna ett par med lite mörkare glas för att inte bländas av ev solljus.

UNDERTRÖJA

Om det är kallt och för att undvika skav så använd Triathlonlinne eller Swim top. Även ett  ullunderställ värmer bra i mot kyla. 

PADDLAR

Välj rätt storlek på paddlarna och träna med dem ordentligt innan tävling. Ett tips är att fästa ban- och distanskartan i paddeln.

KLOCKA

Ett bra hjälpmedel för din träning som håller reda på såväl distans, sträcka som puls är en träningsklocka.

DOLME

Används för att få upp benen till ytan. Du behöver själv ta hål i dolmen och skapa en rem eller gummiband som gör att du kan snurra ut dolmen till yttersidan av låret när du springer.

DRAGREMMAR

Remmarna hjälper både till att hålla koll på varandra i vattnet som den hjälper till att den av er som för stunden är lite tröttare. Välj remmar med bra elasticitet så att bakomvarande inte rycks framåt.

VÅTDRÄKT

Det finns speciella swimrundräkter men det viktigaste är att det finns en dragkedja som går att ventilera och som är möjlig att springa med. Swimrundräkter har dubbla dragkedjor, innefickor och har rörligare material i tex grenen för att lättare kunna springa och undvika skav. Vissa swimrundräkter är förstärkta på rumpan för att hålla bättre när du kommer i kontakt med stenar (när du ska i och ur vattnet). Vissa personer klipper av benen och armarna på Swimrundräkten och använder calfs om det behövs då det ökar rörligheten i knäet vid löpningen.

Skor

Välj en sko med bra grepp på hala klippor. Trailskor är vanligast. Tänk på att skon enkelt ska kunna släppa ut vattnet som kommer in i skon. Välj ullstrumpor eller kompressionsstrumpor i skorna.

Utrustningen hittar du på 30kstore.se